Debatt: Extrapengar bör investeras i kommunen

Som svar på artiklarna om kommunstyrelsens beslut att ge en engångsbonus till kommunanställda måste jag protestera, skriver John Koczynski.

Det här året har varit svårt för många människor. Jag och min familj har haft tur att vi har kunnat arbeta i år. Kommunanställda i Kungälv har för det mesta också haft tur och kunnat arbeta i år. Jag känner många Kungälvs-invånare som inte har fått arbeta. De har förlorat sina jobb, tvingats gå på statligt stöd eller har tvingats ta lån och kämpar fortfarande.

De ledande i kommunen säger, precis som andra kommuner, att detta ekonomiskt har varit ett bra år för kommunen. Naturligtvis har den gått med plus, budgeten används inte på grund av covid. Skolor stängs delvis, stödet till ungdomsidrotten har nästan varit obefintligt, det har satsats mindre på våra gamla. De som lider i år – barnen, seniorerna, och övriga kommuninvånare – är den olyckliga anledningen till att vi har mer pengar kvar i årets budget.

Jag ser det som en välsignelse att ha kunnat ha ett fast jobb under 2020/2021. Om kommunen har extra pengar kvar borde de spara dem, eller börja planera för hur man kan förbättra de områden som behöver förbättras. Investera pengarna i att renovera skolor där miljön i klassrummen är dålig. Lägg mer pengar på äldreomsorg eller planera några evenemang i år för att öka invånarnas lust och gnista.

Att ge ett engångsbelopp till anställda som har ett tryggt och säkert jobb från kommunen är inte rätt. Kommunen är inte ett företag som ska vara lönsamt och sedan fördela vinsten till sina anställda. Nej, de tar ut skatterna från oss, dess invånare, de pengarna ska gå till förbättring av hela samhället. Har vi extra i år det är underbart, låt oss använda detta extra för att förbättra.

John Koczynski