Debatt: Ta hand om era anställda, Kungälvsföretagare!

Till er arbetsgivare som låtsas att detta inte angår er och fortsätter att tvinga in er personal till arbetsplatsen: skäms, skriver John.

I ett års tid har vi befunnit oss i en situation ingen kunde förutse. Hur länge till, hänger på oss alla. Vi måste ta samma ansvar, oavsett vem vi arbetar för. Minimera kontakt med andra människor. Det är nyckeln till att bromsa denna fruktansvärda sjukdom som vägrar släppa sitt tag om vår värld. En självklarhet är att vi som kan, ska arbeta hemifrån.

Att hålla avstånd på kontoret hjälper till att begränsa smittan, att inte arbeta i samma lokaler, kan stoppa den helt.

Vi som kan får helt enkelt ge utrymme för de som inte kan. En ledig plats på bussen, en tom kontorsstol, en person mindre som tar kaffe på rasten, en person mindre som tar i trappräcket. Det låter väl inte så märkvärdigt, men faktum är att smittspridningen ser ut just så. Det är tillfälligheter som avgör om just du ska bli smittad och föra smittan vidare.

Det var allvar under mars 2020, det är allvar under mars 2021.

I dessa tider måste vi kunna lita på våra arbetsgivares omdöme och att de tar sitt ansvar och skyddar sina anställda – för våras, deras och för hela samhällets skull.

Så ni, arbetsgivare, är viktigare än någonsin just nu. Ta hand om era anställda på samma sätt som de tar hand om ert företag. Inte bara tillåt hemarbete, var tydlig med att det är det rätta just nu.

Till er som låtsas att detta inte angår er och fortsätter att tvinga in er personal till arbetsplatsen, eller som anordnar konferenser, afterwork, eller till och med företagsresor: SKÄMS.

Det är allvar. Det handlar om människoliv. Vårdpersonal går hela arbetsdagar (kanske kan skriva: gör långa arbetspass, de jobbar ju säkert längre än vad vi gör på dagarna) med skyddsmasker som gör stora märken i ansiktet. De vårdar människor som ligger och kämpar för sina liv. Dagligen avlider patienter utan att ha sina nära och kära vid sin sida.

Föreställ dig att det är din fru, din dotter eller farfar som ligger där ensam.

Tänk på det när ni bokar er konferens, afterwork eller tvingar in era anställda på arbetsplatsen.

Hur kan ni begära att era anställda ska göra sitt yttersta för er, när ni inte bryr er om deras hälsa och liv eller visar ert samhällsansvar?

För det är bara vi som kan – som ska. För deras skull, de som inte kan.

John