Athena går på hundgymnasiet: ”Vill bli hundmassör”

Athena Dahlin, 17 år från Kode, lever just nu sin dröm – att få vara med hundar alla dagar i veckan. Nu går hon andra året på Hundgymnasiet i Dingle och siktar på att bli hundmassör.

Athena Dahlin har alltid älskat hundar och när hon fick reda på att man kunde gå ett program på gymnasiet där man fick arbeta med hundar så slog hon till. Nu går hon andra året på på Dingelgymnasiet med inriktning på just hund.

– Man får lära sig väldigt mycket som man ska kunna om hundar, man får träna dem och lära sig hur man löser eventuella problem man kan ha med sin hund tillsammans med hundläraren, säger Athena Dahlin.

Under utbildningen kommer hon även att lära sig hundens biologi och anatomi och hundkunskap och djurvård. Efter utbildningen får hon ett diplom från Jordbruksverket som intygar att hon kan arbeta med hundar.

Bor på internat

Under terminerna bor hon tillsammans med flera andra elever på gymnasiets internat och man får även ha med sig sin egen hund till skolan.

– Jag har två hundar, en kinesisk nakenhund och en Bullmastiff. Man jag tar med den lilla till skolan. Bullmastiffen är tio år så han orkar inte vara med där.

Athena, som själv har adhd, säger att hon alltid älskat hundar och förstått dem mer än människor och att hundar hjälper henne, som har mycket energi, att få ur sig den.

– Man kan göra så mycket med hundar, man kan träna agility. Man behöver gå ut med dem tre-fyra gånger per dag och det är bra så att jag inte bara sitter still.

Alla är sig själva på skolan

Hon trivs på Dinglegymnasiet och säger att elever och lärare blir som en familj och att man ställer upp för varandra.

– Även lärarna blir lite som föräldrar, säger hon.

Efter att ha gått där i tre terminer har hon även upplevt att det är väldigt lätt att passa in och att alla verkligen är sig själva, något som hon gillar.

Hon har en termin kvar i tvåan och ska gå trean sedan vet hon inte riktigt vad hon ska göra.

– Min första tanke var att öppna eget hunddagis men nu har jag intresserat mig för att arbeta som hundmassör, det är tydligen jättemysigt. De kan ju inte tala om om de har ont någonstans.

Vill rasta hundar i Kode

Hon vet inte exakt vilken utbildning hon behöver gå för att bli hundmassör men tror att de kommer få en inblick i det i årskurs tre.

Nu stundar ett jullov och hon har, via sin mamma Jessica Dahlin på Facebook, nu erbjudit sig att hjälpa till att rasta hundar i Kode mot en slant under lovet.

– Det hade varit rolig och jag antar att nu med corona och allt så behöver folk kanske lite hjälp med att gå ut med hunden.

Även mamma Jessica vittnar om att hundgymnasiet och möjligheten att arbeta med hundar är det bästa som hänt Athena.

– Hon har funnit ro i sig själv.

Karina Hansson

karina.hansson@kungalvsposten.se