Pernillas utmaning: Ska lära sig surfa före julafton

Varje dag fram till jul ställer sig Pernilla Johansson från Lycke på surfbrädan. Hon ville göra något coolt trots pandemin, och eftersom det är högsäsong för vindsurfing i Sverige på senhösten valde hon att lära sig surfa.

– Hela grejen är jäkligt spontan, säger hon.

Det är ett speciellt mål Pernilla Johansson satt upp för sig själv. På 24 dagar ska hon lära sig att surfa, från att knappt ha stått på en surfbräda. Utmaningen startade första december och på julafton vill hon klara av att ta en våg.

– Hela grejen är jäkligt spontan egentligen, men jag ville hitta på någonting nu när det är så mycket restriktioner. Och egentligen började det med att jag blev sjukskriven i september. Jag gick in i väggen och det här är ett sätt att komma tillbaka.

Hon hyrde en inredd skåpbil, som hon mer eller mindre bor i nu. Efter att det känts som att hon fastnat i ekorrhjulet berättar hon att det är fantastiskt att få leva ur ett helt annat mentalt perspektiv. Nu styrs hennes dagar av surfningen och hon åker bokstavligt talat dit vinden för henne.

– Man är extremt beroende av vädret. Det måste ju finnas vågor.

Delar med sig i en julkalender på Instagram

Hon berättar att hon ville göra något coolt, som var genomförbart i en pandemi. Naturligt nog blev det en julkalender av det hela, som Pernilla delar med sig av på sin Instagram.

– Jag har fått jättegod respons, det börjar nästan bli lite överväldigande. Det är många som skrattar och som hejar på. Sedan började media höra av sig också. Jag tror det kan vara lite igenkänning. Det kanske är många som vill göra något sådant här, men som inte vågar.

På kvällen den 16e, drygt halvvägs till julafton, har Pernilla redan hunnit surfa sig fram över Österlen, västkusten, Stockholm, Härnösand och Örnsköldsvik. Nu är hon på väg söderut igen och har mellanlandat hemma i Lycke.

Målet är att ta en våg på julafton

Lycke, Jörlanda och Tjörn är det som känns som hemma för Pernilla, trots att hon de senaste åren varit bosatt i Stockholm. Men så fort det blåser upp ska hon ge sig iväg till Varberg igen.

– Det har varit extremt kallt, i Norrland var det minusgrader. Men man ska få fortsätta följa min resa. På julafton ska jag stå på brädan och surfa.

Efter jul då, vad händer då?

– Ja exakt, det är det som är det roliga. Det vet jag inte än.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungalvsposten.se