Barnvagnspromenader minskar föräldrars isolering

Pandemin har stängt ner flera aktiviteter för föräldralediga mammor och pappor.

Samtidigt finns ljuspunkter, inte minst barnvagnspromenaderna som kyrkan i Ytterby arrangerar varje tisdag och torsdag.

Förstagångsföräldern Hanna Eriksson är glad över det som ändå ordnas just nu, säger hon efter att ha promenerat Ytterby runt med femmånaders dottern Rut i vagnen och familjediakonen Elisabet De Bernardi vid sin sida.

Uppskattar initiativet

Just den här tisdagen var det bara Hanna och Rut som dök upp.

– Det kommer nog fler när det blir lite varmare, säger Hanna som uppskattar kyrkans initiativ och som i förlängningen hoppas kunna träffa andra föräldralediga mammor och pappor i närområdet.

– Det är alltid kul att lära känna nya människor på orten där man bor och det var väl det jag hade siktat in mig på att göra nu under föräldraledigheten, säger Hanna som annars jobbar i Göteborg.

Tomt i almanackan

I en tid när det mesta är lagt på is- föräldragrupper, öppna förskolan, babysim med mera- är det skönt att ha något att skriva in i almanackan, konstaterar hon.

– Man får ha koll och gå på de aktiviteter som trots allt finns.

Vill vara till hands

För familjediakonen Elisabet De Bernardi har det varit viktigt att försöka fortsätta skapa en mötesplats.

– Vi vill finnas till för människor och jag tror att det här kan vara ett bra sätt att minska den ensamhet och isolering som vi alla känner av under pandemin, säger hon.

Tar höjd för inflyttningen

Hon märker av ett stort behov och berättar att kyrkan nu tar höjd för den stora inflyttningen av barnfamiljer till Ytterby.

– Jag tänker att vi alla- kyrkan, familjecentralen Fyren och bvc- får finnas för varandra och bidra med det vi kan, säger Elisabet De Bernardi.

Utflykter tillsammans

Hon önskar innerligt att pandemiläget ska vara bättre i höst så att öppna förskolan kan öppna upp så smått igen. Tills vidare gäller barnvagnspromenaderna och lite längre fram, när värmen kommer, planeras träffar på en lekplats och utflykter till en bondgård eller Fontin.

– Vi ser fram emot att göra mycket roligt ihop under pandemisäkra former. Jag och min kollega Catarina Andersson hoppas få betyda något för någon under den här tuffa perioden, säger Elisabet De Bernardi.

Katarina Berg

katarina.berg@kungalvsposten.se