Mimers Årets UF-skola: ”Det känns väldigt bra”

På torsdagen stod det klart att Mimers Hus Gymnasium kammat hem utmärkelsen Året UF-skola. Bella Gillenäng är jublande glad över utmärkelsen.

Mimers Hus Gymnasium har i många år jobbat med Ung Företagande, och kammat hem flera priser. På torsdagen utsågs skolan till Året UF-skola.

Hur kommer det sig att ni vann i år?

– Jag är ganska säker på att det handlar om vår omställningen till det digitala, säger Bella Gillenäng, förstelärare i entreprenörsskap på skolan.

Hon säger att de tidigt ställde om och anpassade sig efter situationen kring pandemin.

– Vi har jobbat mycket med digital storytelling, att marknadsföra oss och prata i sociala medier om våra produkter. Vi har jobbat som Tupeware, att bjuda in mamma och vänner, att vara åtta totalt, på visningar och det har vi lyckats med.

Vill ge skolan en entreprenörsstil

Det har varit en utmaning att inte kunna vara med på till exempel Kungälvsmässa och sälja sina varor men Bella Gillenäng säger att de försökte tänka på vad de kunde göra i stället.

Utmärkelsen ser hon som ett bevis på att skolan är bra på att bygga entreprenörsskap och hennes ambition är att hela skolan i framtiden ska få en entreprenörsstil.

– I Kungälv är det mycket småföretag som växer och frodas.

En annan önskar är även att skolan får med sig bygg- och elprogrammen i UF.

– Det är galenskap att det inte är med. De utbildar sig och startar alltid egna företag.

Skolan fick för ett tag sedan pengar från Skolverket och har kunnat bygga upp ett specialistnav för att kunna hjälpa dem som går el och bygg med bokföring eller försäljning. På så sätt har programmen upptäckt att de även kan hjälpa varandra.

– Det är så häftigt.

Nämnde inte corona

I sin presentation till juryn i Ung Företagsamhet valde skolan medvetet att inte nämna något om corona och i stället fokusera på att de tagit chansen att göra något annorlunda.

– Det tror jag var ett vinnande koncept.

Även eleverna har jublat under torsdagen.

– De har skickat grattis-sms och spelat in när vi tittar på tävlingen. De var jätteglada och det är roligt för vi har gjort det här tillsammans.

På torsdagen firades i liten skala utomhus med bubbel och burgare men Bella Gillenäng hoppas man kan hitta ett coronasäkert sätt att även kunna fira med eleverna.

– Jag tycker ledningen måste göra något roligt för alla.

Mimers Hus Gymnaisium årets UF-skola

Motivering från Ung Företagsamhet: Skolan har genom ett gediget och långsiktigt arbete sett till att väldigt många lärare involveras och engageras i UF, inte bara de över 30 UF-lärarna. Skolledningen har förståelse för UF och skapar goda förutsättningar genom organisation och resursfördelning.

Skolan hittar fina samarbetsmöjligheter med andra UF-skolor och med det lokala näringslivet genom draknästen, reklamfilmsgala, öppna hus och egna mässor. Kommun och näringsliv ber om att få vara med och kommunens invånare involveras! Här finns en framåtanda och en tydlig idé mot en entreprenörsprofil.

Årets Skola är alltså Mimers Hus Gymnasium!