Misstänkt för mordet på Anna-Lena kan inte åtalas – är inte straffmyndig

Killen som misstänks för mordet på Anna-Lena Lernhede på gångbron i Kungälv i maj, kan inte åtalas.

– Vi har inte lyckats styrka att den misstänkte är straffmyndig, säger Thomas Willén, åklagare.

Natten till den 10 maj knivskars 55-åriga Anna-Lena Lernhede i samband med ett rånförsök på gång- och cykelbron över E6 i Kungälv, och hon avled ett par veckor senare.

Läs mer: Kvinna knivskars allvarligt vid rånförsök – polisen söker vittnen

I slutet av maj hade polisen en pojke under 15 år som misstänkt. Men i mitten av juni kom nya uppgifter om att han var straffmyndig och kunde därmed åtalas för mordet. Sedan dess har arbetet med att åldersbestämma den misstänktes ålder pågått.

– Den rättsmedicinska undersökningen säger att det är mer sannolikt att han inte är straffmyndig än motsatsen, och det väger ju väldigt tungt, säger Thomas Willén.

Godtycklig bedömning

Han säger att det under arbetet med åldersbestämningen, som bland annat handlat om kontakter med andra länder, har funnits omständigheter som visar att den misstänkte är straffmyndig.

– Rättsmedicin blir utslagsgivande, så är det ju. Så här ser lagstiftningen ut, grundförutsättningen för att väcka åtal är att personen är straffmyndig, det ska det inte råda osäkerhet kring, säger Thomas Willén.

Den misstänkte har sedan han omhändertogs suttit inlåst på ett SIS-boende.

– Det här visar på problematiken på att någon får en ganska osäker och godtycklig åldersbedömning när de kommer till hit, det ställer till problem för andra åtgärder och myndigheter, säger Thomas Willén.

Klart vad som hände

Det var vid 03.00-tiden som Anna-Lena var på väg hem och gick över gångbron mellan Thorildskolan och Komarken, när en okänd person fram och ville ha hennes mobil. När hon vägrade lämna ifrån sig mobilen blev hon slagen och huggen med kniv, huggen tog i hjärtat. Hon lyckades själv larma 112.

Thomas Willén menar att händelseförloppet om vad som egentligen hände den natten i maj är klarlagt, liksom ansvarsdelen, men han vill inte uttala sig mer än så.

Det kan bli tal om en bevistalan, där tingsrätten utreder vad som hände den natten i maj.

– Det är upp till den misstänkte och hans försvarsadvokat, eller socialtjänsten att ta ärendet vidare. Det handlar ju bara om att fastställa vad som hänt och framför allt kan de vara bra för socialtjänsten för att se vilka åtgärder de behöver vidta, säger Thomas Willén.

Läs mer: ”Mordet på mamma har förändrat allt för alltid”

Läs mer: Polischefen: ”Vi satsade allt vi hade på att lösa mordet”